Strucla makowa. - zdjęcia, foto - 2 zdjęć
Strucla makowa (przepis na 2 strucle)
Składniki:
0,5kg mąki wrocławskiej (poznańskiej);
2 jajka;
10 dkg drożdży;
2 łyżki cukru;
3/4 margaryny Kasi;
0,51 szklanka mleka
Masa makowa:
1 opakowanie maku mielonego (200g) Back Mit Beach Flower;
200g mleka;
100g cukru;
10g cukru waniliowego;
3 łyżki stopłowe miodu, cynamon;
Skórka cytryny;
2-3 łyżki rumu, rodzynki
Sposób przygotowania masy makowej:
Mleko, cukier, cukier waniliowy, miód, masło, cynamon, startą skórkę cytryny zagotować, wymieszać z makiem i gotować do napęcznienie masy. Lekko przestudzić.
Sposób przygotowania strucli:
Rozrobić drożdże w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Roztopić Kasię. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, roztopiony tłuszcz, drożdże i resztę cukru. Wyrobić dokładnie ciasto. Przełożyć do foliowego worka i wstawić do zimnej wody na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Podzielić na cztery kawałki, rozwałkować na szerokość formy. Nałożyć masę makową, Zwinąć struclę. Przełożyć na papier do pieczenia, zawinąć luźno struclę łączeniem do dołu. Nakłuć w kilku miejscach papier, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut
Autor tekstu: Marek Dębicki