strucla makowa - przepis włąsny


-1 i 3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru
-5 jajek
-25 dag masła
-5 dag drożdży
-1,5 szklanki mleka
-szczypta soli
-opakowanie masy pakowej z bakaliami
-tłuszcz i bułka tarta
Z drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka i łyżeczki cukru przygotować zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, masę żółtkową, stopione masło, resztę mleka oraz sól, wyrobić ciasto, odstawić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować 2-3 białkami, nałożyć masę makową, zwinąć struclę. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni w natłuszczonej i posypanej bułką formie.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

strucla makowa - przepis włąsny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł