Strucla świąteczna z makiem


Strucla świąteczna z makiem

Składniki(2 sztuki):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
75 dag mąki;
10 dag drożdży;
20 dag cukru;
opakowanie cukru waniliowego;
20 dag masła;
8 żółtek;
szklanka mleka;
szczypta soli;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
50 dag maku;
40 dag cukru;
kilka kropli aromatu migdałowego;
10 dag orzechów włoskich;
5 dag rodzynków;
5 dag migdałów;
smażona skórka pomarańczowa;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
gotowa polewa cytrynowa;
kilka posiekanych orzechów włoskich;

Sposób przygotowania:
1).Mak sparzyć i pozostawić w wodzie na 12 godzin, potem odcedzić i przekręcić 3 razy przez maszynkę. Zmielony mak włożyć do rondla, wymieszać z cukrem i przegotowaną wodą (pół szklanki). Podgrzewać przez kilkanaście minut, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać aromat migdałowy i wsypać bakalie. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
2).Żółtka ukręcić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, ukręcone żółtka i sól, wlać resztę mleka i roztopione letnie masło. Składniki zagnieść, starannie wyrobić ciasto, odstawić, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować masą makową i zwinąć w ścisły rulon. Brzeg i końce placka podwinąć pod spód.
3).Struclę przełożyć do wąskiej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piec około 60 minut. Upieczoną i wystudzoną strucle polać polewą cytronową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, i obsypać orzechami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Strucla świąteczna z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł