strucla z makiem nie tylko na święta


CIASTO:
-4 dag drożdży
-1 szklanka mleka
-po 10 dag cukru i masła
-50 dag mąki
-1 jajko
-2 żółtka
-lukier
NADZIENIE:
-40 dag maku
-4 dag masła
-20 dag cukru
-2 łyżki miodu
-25 dag bakalii
-2 białka
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i jajko, wlać roztopione masło, wyrobić, przykryć, odstawić. Opłukany mak zalać wrzątkiem, gotować 10 minut, odcedzić, zemleć 3 razy. Mak, cukier, miód, bakalie smażyć 10 minut na maśle, przestudzić, połączyć z pianą z białek. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, rozsmarować nadzienie. Zwinąć w rulon, włożyć do natłuszczonych foremek, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 200 stopniach, polukrować.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

strucla z makiem nie tylko na święta - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł