Strucla z makiem na proszku


Strucla z makiem na proszku

Stadniki(2 sztuki):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
75 dag mąki pszennej;
20 dag cukru;
2 jaja;
5 dag masła;
szklanka mleka;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
CZĘŚĆ II (masa makowa)
35 dag maku;
10 dag cukru;
łyżka masła;
aromat migdałowy;
CZĘŚĆ III (Lukier)
15 dag cukru pudru;
białko;
sok z połowy cytryny do dekoracji;
różnokolorowe wiórki kokosowe;

Sposób przygotowania:
1).Mak sparzyć, odcedzić, trzy razy przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, masło i aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Jaja utrzeć najpierw z cukrem, a potem z masłem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
2).Pod koniec ucierania dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, przykryć równą warstwą masy makowej, zwinąć w rulon. Strucle przełożyć do wąskich blaszek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piec w gorącym piekarniku 30 minut.
3).Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Upieczone i wystudzone strucle polukrować i posypać różnokolorowymi wiórkami kokosowymi.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Strucla z makiem na proszku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł