Zaloguj się do konta

Strucla z makiem

Produkty:
-3 szklanki mąki tortowej
-szklanka cukru pudru
-3/5 kostki masła lub masła roślinnego
-2 żółtka
-całe jajko
-1/2 szklanki mleka
-4 dag drożdży
-szczypta soli
-farsz makowy
-tłuszcz do wysmarowania formy
-mąka do posypania stolnicy

Przygotowanie:
W malakserze ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy stanie się puszyste i jednolite, dodajemy, cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól, rozkruszone i wymieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże. Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę. Utarte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dokładanie wyrabiamy, nakrywamy ściereczką, stawiam w ciepłym miejscu by wyrosło. Gdy podwoi objętość, dzielimy na 2 równe części, wałkujemy niezbyt grube prostokąty, smarujemy każdy lekko spienionym białkiem, nakładamy równą warstwą farsz, zwijam, końce zlepiamy, podwijamy pod spód i od razu układamy w dwóch przygotowanych średniej wielkości formach babowych, stawiamy w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego, nie zbyt gorącego, nastawionego na temp. 160Stop.C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200stop.C i pieczemy, aż ciasto się zarumieni, a boki będą lekko odstawał od formy. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę, oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem o ulubionym smaku.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…