Strucla drożdżowa


Strucla drożdżowa

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
szklanka mleka;
2 żółtka;
2 jaja;
12 dag cukru;
10 dag masła roślinnego;
skórka otarta z cytryny;
sól;
CZĘŚĆ II (Masa makowa)
30 dag maku;
20 dag cukru;
2 białka;
5 dag masła roślinnego;
aromat migdałowy;
smażona skórka pomarańczowa;

Sposób przygotowania:
1).Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.
2).Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące (powinno odstawać od rąk). Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu.
3).Po 30 minutach odsączyć na sicie, przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać pozostałe składniki (ubite białka na końcu !!!), lekko wymieszać.
4).Ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim ciepłą masę makową, zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym żółtkiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(10 głosów)

 

Strucla drożdżowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł