Strudel jabłkowy z rodzynkami


Strudel jabłkowy z rodzynkami

Składniki(6-8 porcji):
opakowanie ciasta francuskiego;
1 kg jabłek (szara Renata);
60 g cukru;
10 dag cukru waniliowego;
1/2 szklanki rodzynek;
1/2 łyżeczki cynamonu;
bułka tarta;
jajko;
cukier puder;

Sposób przygotowania:
1).Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć krótko na patelni, dodając ostatniej fazie cukier, cukier waniliowy, cynamon i rodzynki. Przestudzić.
2).Rozmrożone ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta. Posypać bułką tarta. Wyłożyć farsz jabłkowy, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku.
3).Załozyć boki, posmarować roztrzepanym jajkiem i zawinąć w rulon. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka, delikatnie nakłuć, tak aby para wodna mogła ulotnić się w czasie pieczenia.
4).Strudel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C przez 30-40 minut.
5).Po wyciągnięciu posypać obficie cukrem pudrem. Podawać na ciepło z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub z bitą śmietaną. Doskonale smakuje również na zimno.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Strudel jabłkowy z rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł