STRUDEL NADZIEWANY JABŁKAMI I RODZYNKAMI


-1,5 szklanki mąki
-1 żółtko
-łyżka oleju
-sól
NADZIENIE:
-1 kg jabłek
-5 dkg rodzynek
-3 łyżki tartej bułki
-15 dkg masła
-4 łyżki cukru
-cynamon
-cukier puder do posypania
Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajka rozmieszane z olejem oraz sól. dolewając ciepłą wodę ok. 200 ml zagnieć jednolite ciasto. Wyrabiaj i rozciągaj tak długo aż będzie lśniące i zaczną w nim powstawać pęcherzyki powietrza. Z ciasta zrób kulę, przykryj ją miską, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto znów rozciągaj posypanymi mąką dłońmi do czasu aż będzie bardzo cienkie. Połóż je na ściereczce i pozostaw do przeschnięcia. Jabłka obierz pokrój, wymieszaj z rodzynkami namoczonymi i osączonymi, cukrem i cynamonem. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, oprósz tartą bułką. Wyłóż na nie farsz, zwiń ścisłą roladę. Ciasto ułóż w formie. Polej stopionym masłem. Piecz ok. 30 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem, podawaj jeszcze ciepłe.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

STRUDEL NADZIEWANY JABŁKAMI I RODZYNKAMI - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł