Strudel z farszem grzybowym i sosem pietruszkowym


Strudel z farszem grzybowym i sosem pietruszkowym

Składniki(6-8 porcje):
CZĘŚĆ I (Farsz)
1 pokrojona cebula;
2 łyżki oleju;
kilko grzybów pokrojonych w plasterki;
2 łyżki przecieru pomidorowego;
sól;
pieprz;
2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
sos pietruszkowy;
CZĘŚĆ II (Ciasto)
250 g mąki;
2 łyżki oleju;
1 jajko; sól;
1 żółtko;
2 łyżki śmietany;
szczypiorek;
olej do natłuszczenia blachy;
CZĘŚĆ III (Sos pietruszkowy)
1 pęczek natki;
400 ml rosołu warzywnego;
100 g gęstej śmietany;
sól;
pieprz;
łyżka soku z cytryny;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Farsz)
Zeszklić cebulę na oliwie, dodać grzyby, smażyć do wyparowania całego sosu. Dodać przecier pomidorowy, krótko smażyć, przyprawić so smaku i dodać natkę pietruszki.
CZĘŚĆ II (Ciasto)
1).Z mąki, oleju, jajka, soli i letniej wody zagnieść ciasto. Posmarować je letnią wodą i odstawić przykryte na godzinę, aby odpoczęło, następnie rozwałkować je jak najcieniej, rozciągać je potem jeszcze rękami we wszystkich kierunkach.
2).Wycinać kwadraty o boku 15 cm. Nakładać farsz grzybowy. Żółtko wymieszać ze śmietaną, smarować brzegi ciasta, formować z niego następnie torebki związując ją u góry źdźbłem szczypiorku. Ciasto smarować żółtkiem ze śmietaną i piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 200 C przez 20 minut.
CZĘŚĆ III (Sos pietruszkowy)
Umyć natkę, osuszyć i drobno posiekać listki. zagotować rosół warzywny, dodać gęstą śmietanę i krótko razem gotować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekaną natkę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(10 głosów)

 

Strudel z farszem grzybowym i sosem pietruszkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł