Strudel wigilijny. - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
300 g mąki
150 g masła
1 szklanki ciepłej wody
3 łyżki bułki tartej
po 100 g skórki pomarańczowej, śliwek suszonych, rodzynek i migdałów blanszowanych
200 g moreli suszonych
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Masło roztop. Mąkę przesyp do miski, zagnieć z 1/3 masła i 1/2 szklanki ciepłej wody.
Kulą ciasta uderz kilka razy o blat, aby je odpowietrzyć, połóż na talerzu i przykryj miską. Odstaw na 30 min.
Wymieszaj skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, posiekane morele i śliwki suszone. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, polej sokiem z cytryny, posyp cynamonem i cukrem.
Oprósz ściereczkę mąką, rozwałkuj ciasto, posmaruj je 1/2 reszty masła, zostaw marginesy po bokach.
Posyp ciasto bułką tartą i rozłóż nadzienie.
Pomagając sobie ściereczką, zwiń strudel i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj masłem.
Piecz 40-50 min w temp. 190 st. C. Posyp cukrem pudrem.
Autor tekstu: Krzysztof Czarnynoga