Ciasto Strzępiec


Strzępiec

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
40 dag mąki;
20 dag cukru pudru;
4 jaja;
20 dag masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakaa;
30 dag powideł śliwkowych;
10 dag orzechów włoskich;
opakowanie dowolnego kisielu;
CZĘŚĆ II (Do dekoracji)
gotowa polewa czekoladowa;

Sposób przygotowania:
1).Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części, do jednej wsypać kakao, ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut, przygotować średniej wielkości tortownicę i wysmarować ją tłuszczem i obsypać tartą bułką.
2).Z zamrażalnika wyjąć jedną białą część ciasta, zetrzeć nad forma na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto równo rozprowadzić w tortownicy, lekko je przygniatając. Następnie wyłożyć powidła śliwkowe, a na nie zetrzeć ciemną część ciasta, znów równo rozprowadzić, posypać posiekanymi orzechami.
3).Z białek ubić pianę, dodać cukier puder. Do sztywnej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Tą masą posmarować drugą warstw ciasta i przykryć trzecią, też startą na tarce i wyrównaną.
4).Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową według przepisu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2
Oceń
(10 głosów)

 

Ciasto Strzępiec - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł