Subtelny okoń w cieście

/ 7 komentarzy / 8 zdjęć


Witajcie

Chciałbym dziś podzielić się z Wami przepisem, który używam od wielu lat, do przygotowania okonia dla rodziny 4 osobowej. Do mojego przepisu najlepiej nadają się nieduże sztuki takie do 20 cm. Świeże, bo takie są najlepsze w ilości ok. 10 – 12 szt, skrobię i filetuję, następnie myję, obsuszam grubym papierowym ręcznikiem i schładzam w lodówce. Przed smażeniem, moczę je przez 15 minut w mleku. Kiedy rybka moczy się w mleku, przygotowuję ciasto na półmisku:

SKŁADNIKI NA CIASTO

2 jajka,
papryka czerwona do koloru (szczypta),
70ml mleka
4 duże łyżki mąki krupczatki
sól, pieprz

Najpierw rozbijam dokładnie jajka ,dodaję mleko i po łyżce mąkę, stale mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji dodaję paprykę, sól i pieprz do smaku. W drugim naczyniu przygotowuję panierkę .

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ

200 ml płatków kukurydzianych
100 ml bułki tartej
3 duże łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą. Następnie wyjmuję filety z mleka i przyprawiam je pieprzem,czerwoną papryką, delikatnie ziołami prowansalskimi .Następnym etapem jest obtoczenie filecików w cieście i panierce ( ten zabieg wykonuję podwójnie )w ten sposób przygotowane okonie kładę na gorącą patelnie z dużą ilością oleju, tak aby filety w nim pływały i na dużym ogniu smażę je przez 3 minutki ( to wystarczy przy tak cienkich filetach ) pod koniec smażenia dosalam rybę. Tak przygotowane ryby są delikatnie słodkie i naprawdę smaczne. Bardzo lubię podawać je ze świeżym ogórkiem i cytryną. Spróbujcie.

Smacznego!!!

 


4.6
Oceń
(14 głosów)

 

Subtelny okoń w cieście - opinie i komentarze

ZanderHunterZanderHunter
0
Bardzo fajny przepis ja  podobnie smażę okonki w cieście naleśnikowym tylko że bez płatków,ale na pewno wypróbuję ten sposób,ode mnie *****.Pozdrawiam.
(2011-05-22 15:00)
pstrag222pstrag222
0
Okon to bardzo smaczna ryba nadaje sie praktycznie do każdej potrawy od zupy , poprzez tatara i wędzenie, do smazenia
zostawiam ***** i pzdr. pstrag222
(2011-05-23 14:14)
Zibi60Zibi60
0
Świetny przepis, ślinka cieknie. Spróbuj kiedyś posypać filety przed smażeniem przyprawą do ryb firmy "Prymat" (tylko nie wiem czy lubisz ziołową nutkę)a do panierki dodaj jeszcze płatki owsiane - smacznego ! 5*
(2011-05-25 08:00)
niutek40niutek40
0
Ja podobnie jak kolega Edi  smażę w cieście naleśnikowym , ale płaty śledziowe . Okonia w cieście  jeszcze nie smażyłem, na pewno wypróbuję .Za artykuł*****. (2011-05-25 10:37)
zodiakrybazodiakryba
0
Ochyda całe te dodatki zabijają smak ryby.Po to jemy ryby żeby poczuć jej smak każda ryba smakuje inaczej a tu zioła kukurydza i nie wiadomo co uczmy się od południowców przyżądzoć ryby a nie ryba w naleśniku dla smakoszy ryb to bryndza,nie polecam. (2011-05-25 12:56)
daniello17daniello17
0

witam

moze nie mam racji,ale według mnie okon to najsmaczniejsza ryba:)

pozdrawiam

(2011-06-13 21:33)
rafallrafall
0
super przepis -wypróbuje  piątka
(2012-01-20 23:11)

skomentuj ten artykuł