Sum w cieście naleśnikowym

/ 5 komentarzy / 9 zdjęć


Sum w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście chodziła za mną od dłuższego czasu. Przy pierwszej nadarzającej się okazji, zaraz po pracy podskoczyłem do Dąbrowy, zakupiłem sumka o wadze około 3kg. Część grzbietową postanawiam przeznaczyć na planowaną potrawę,
a z reszty zamierzam zrobić rybną zupę gulaszową. Sumek w cieście szykowany jest na poczęstunek w ramach Koleżeńskiej wigilii.
Składniki:
• filety z grzbietu suma w wadze około 1kg;
• sól i pieprz;
• jedna cytryna;
• ¾ szklanki mąki;
• dwie łyżki oliwy;
• 1 i 1/2 szklanki mleka;
• suszony koperek
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka i oliwy przygotować ciasto naleśnikowe. Rybę filetować. Pokroić na kawałki. Osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Przyprawy wklepać dłonią w tuszki.
Rozgrzać olej na wysokościennej patelni lub rondlu. Rybę obtaczać i smażyć na głębokim oleju. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta, można polać nim porcje ryby na patelni podczas smażenia.
Usmażoną z obu stron rybę wyłożyć na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru oleju.
Posypać jeszcze ciepłą koperkiem.
Cieplutkie jeszcze porcje, w chrupiącym cieście smakują wyśmienicie.

 


4.8
Oceń
(11 głosów)

 

Sum w cieście naleśnikowym - opinie i komentarze

maciej1970maciej1970
0
Fajny przepis muszę spróbować .P Marku czekam również na przepis zupki rybnej gulaszowej pozdrawiam i daje oczywiście ***** (2013-12-21 07:12)
marek-debickimarek-debicki
0
Tak przygotowane ryba w cieście, jeszcze ciepła z chrupiącą panierką, zapakowana w rożki z papieru śniadaniowego lub może lepiej papieru do pieczenia, podana z gotowymi sosami bije na głowę wszelkie fast foody! nie wspomnę już o tym jak smakuje z dobrze schłodzonym piwkiem lub biały winem. (2013-12-21 16:41)
TomekooTomekoo
0
Zjadł bym chętnie takiego , w lipcu jak coś złowię może uda mi się skosztować w twym przepisie ;-) 5+ (2013-12-22 23:58)
Michal8300Michal8300
0
bardzo ciekawy przepis muszę spróbowac :) bardzo dobry przepis a jak się jeszcze będzie miało suma, którego złapiemy no niestety dopiero w lipcu to będzie bardzo smaczny. spróbuj jeszcze zrobic sobie ten przepis sum w cieście piwnym: Składniki filet suma 0,30 dag mąka- 0,20dag sól pieprz piwo 1szt jajo olej do smażenia Etapy przygotowania Jajo wyparzamy , wybijamy ,dodajemy mąkę nastepnie piwo oraz przyprawy ,z podanych skladników sporzadzamy ciasto ( podobne do ciasta nalesnikowego )Filet suma płuczemy dzielimy na mniejsze kawałki , przyprawiamy nastepnie zanuzamy w ciescie i smazymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor , Doskonale smakuje z ryżem i odrobina sosu orientalnego . SMACZNEGO ;) (2013-12-31 09:32)
marek-debickimarek-debicki
0
Masz rację. Dodatek piwa do ciasta zwiększa jego walory smakowe, a przede wszystkim znacznie spulchnia ciasto. (2014-01-03 15:20)

skomentuj ten artykuł