Sum w sosie słodko - kwaśnym

/ 5 komentarzy / 7 zdjęć


Ryba w sosie greckim lub bardziej prawidłowo sosie słodko kwaśnym, jest jedną ze świątecznych potraw, której nie może zabraknąć na moim stole wigilijnym. Najczęściej jest to karp, jednak tym razem postanowiłem potrawę przyrząd z filetami suma, którego większa część została wykorzystana w przepisie sum w cieście naleśnikowym. Delikatne mięso ryby w połączeniu z duszonymi warzywami, w słodko-kwaśnym sosie, z dodatkiem pomidorów jest ciekawym rozwiązaniem. Rybę taką można podać na ciepło, a także w sposób, który preferuję na zimno.
Sos zazwyczaj przyrządzam z wyprzedzeniem. Związane to jest z tym, że schłodzony w pełni oddaje dopiero swoje smakowe walory po jego wychłodzeniu. Ilość przygotowanego sosu, zależna jest od ilości ryby, która ma się znaleźć w potrawie. Podawany przepis dotyczy około 0,5-06 kg filetowanej ryby.
Składniki sosu:
 cztery marchewki;
 dwie pietruszki;
 seler w ilości równej masie pietruszki;
 średnia cebula;
 olej rzepakowy do duszenia warzyw;
 jedna cytryna;
 łyżka-dwie cukru;
 cztery łyżki przecieru pomidorowego;
 sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa po obraniu ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki krótko podsmażamy na oleju na patelni, przekładamy do rondla, podlewamy przegotowaną wodą i dusimy. Jak warzywa będą miękkie dodajemy sok z cytryny, cukier, przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Smakujemy. Sos powinien wypadać zdecydowanie winny z wyczuwalnym słodkim smakiem.
Przygotowanie filetów:
Składniki:
 0,5-0,6kg filetów suma, dorsza, karpia;
 sól, pieprz, przyprawa do ryb;
 olej rzepakowy do smażenia;
 mąka do panierowania
Filety z ryby płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. Solimy i pieprzymy, delikatnie przyprawiamy przyprawą do ryb. Na godzinkę przykryte wstawiamy do chłodnego miejsca.
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Na dno naczynia wykładamy warstwę z połowy przygotowanego sosu. Następnie układamy usmażoną rybę, którą przykrywamy pozostałą częścią sosu. Dekorujemy zieloną pietruszką lub koperkiem. Przechowujemy przykryte
w chłodnym miejscu. Sum w sosie słodko-kwaśnym


 


5
Oceń
(17 głosów)

 

Sum w sosie słodko - kwaśnym - opinie i komentarze

DiabloDiablo
0
Redakcjo opamiętaj się. Czy to jest portal gotuje.pl? Czy wędkuje.pl? Portal o wędkarstwie czy gotowaniu? Wrzućcie na tapetę jakieś porady czy relacje z wypraw. PS Marek przepis ok, pewnie go wypróbuję ale moim zdaniem nie powinien zajmować miejsca na pierwszej stronie. (2013-12-22 09:54)
Michal8300Michal8300
0
Świetny przepis. Cieszę się że niektórzy nie "zamykają się" na przepisy tylko na szczupaka, karpia itd. ale podają przepisy innych ryb. A z jakim wyprzedzeniem robisz sos? Na ile osób to danie jest przygotowane? Jak długo przygotowujesz to danie? Czy sum może byc np. rzeczny? I czy mrożonego można używac w tej potrawie? A i czy musi byc to olej rzepakowy? Czy ten sos po pewnym czasie nie robi sie wodnisty jak postoi trochę? Napewno sprubuję go zrobic choc nie wiem czy mi sie uda ta sztuka :D. Bardzo mi sie podoba to że smażysz to na głębokim tłuszczu daje to ciekawy wygląd. Ewentualnie można zamiast otaczac w mące to mozna otoaczac w jajku i skruszonych płatkach kukurydzianych jakby ktoś chciał. (2013-12-22 13:01)
marek-debickimarek-debicki
0
1. Wskazane jest aby sos "przegryzł się", tzn, aby wszystkie składniki w pełni oddały swoje smaki. Można go przygotować w przeddzień lub z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. 2. Taka proporcja wystarcza z powodzeniem na jeden raz na 4-7 osób. 3. Czas duszenie warzyw to około 30 minut, plus przygotowania i smażenie ryby w sumie około 40 minut. 4. Rybę mrożoną można jak najbardziej używać. Podczas rozmrażania należy dobrze rybę nasolić. po rozmrożeniu wypłukać i dokładnie osączyć na papierowej serwetce. 4. Do smażenia olek rzepakowy jest najlepszy. 5. Sos nie zrobi się wodnisty jeżeli podczas duszenie warzyw na oleju dodamy odrobinę wody, na tule aby warzywa się nie przypalały. W przypadku nadmiaru wody należy podczas duszenia wodę odparować. 6. Jajko i płatki twarzy pewnego rodzaju panierkę. Mi w tym przypadku zależało na tym, aby mieć czyste mięso ryby. (2013-12-22 18:01)
użytkownik142033użytkownik142033
0
Diablo zjedz banana :D to jest dział kulinarny :) W następnym sezonie nie wypuszcze suma :) (2013-12-25 08:22)
groniargroniar
0
Super artykuł i przepis daję***** i Pozdrawiam (2013-12-26 09:46)

skomentuj ten artykuł