
Sum wędzony po wiejsku - zdjęcia, foto - 3 zdjęć
Witam!!!! chcę się podzielić prostym ale dobrym sposobem wędzenia suma.
Złowionego suma oczyścić (sprawić) dobrze wymoczyć w wodzie lekko osolonej. Tuszkę po moczeniu dobrze osuszyć .Po osuszeniu natrzeć solą ,obsypać delikatnie angielskim zielem -- zmielonym i można jeżeli ktoś lubi przed soleniem natrzeć tuszkę czosnkiem.,lub dodać trochę marynaty staropolskiej do mięs. No a teraz wędzenie: ja z racji tego że wędzę na wyjeżdzie na wieś używam do wędzenia zrobionej z parnika wędzarki. Najpierw gromadzę drewno -najlepiej wiśniowe. może być inne owocowe ostatecznie olcha. Czas wędzenia zależny od wielkości ryby ale nie mniej niż 3 godż. I jeszcze jedno: jężeli nie chcecie mieć suma po uwędzeniu za tłustego należy go delikatnie ponacinać.
Zyczę smacznego!!!! P.s. prezentowane na zdjęciach sumy złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma ...
Autor tekstu: Czesław Romanowski
![]() | u?ytkownik38843 |
---|---|
tym sumkom to chyba trochę brakło do wymiaru. Ale kiedyś wypróbuję ten przepis. (2010-10-21 10:16) | |
![]() | roczesla |
Dla Verdad- sumki wymiar miały chociaż na zdjęciu wygląda inaczej . Te uwędzone kawałki to tylko ogony. Po za tym Złowione na łowisku prywatnym w Święcica k Chełma !!!! Ryb niewymiarowych nigdy nie zabrałem i nie zamierzam w przyszłości zabierać z łowiska !!!! Pozdrawiam !!!! (2010-10-21 23:09) | |
![]() | jacenty75 |
Niestety niektórzy czytają artykuły bez zrozumienia byle tylko sensacje wytknąć. Dla mnie artykuł jasny i przejżysty a za dobrą radę daję 5*****. Pozdrawiam serdecznie autora. (2010-10-22 13:12) | |
![]() | u?ytkownik38843 |
A to przepraszam, pomyliłem się. A i dodam dla kol. Jacenty, że artykuł przeczytałem ze zrozumieniem. (2010-10-22 17:35) | |
![]() | roczesla |
Przeprosiny przyjęte.... (2010-10-22 22:42) | |
![]() | legtom |
Dobrze, że to prywatne łowisko, bo i bardziej przypominają miętusa te tusze, a i ilość nie taka. Ale przepis mam nadzieję, że sprawdzę w lipcu. Pozdrawiam (2010-10-30 03:38) | |
![]() | RZEZNIK224 |
witam kolegow az slinka cieknie jak na te uwedzone poltuszki sie paczy mieliscie kiedy pokazywac teraz bede musiel do sklepu gnac i kupic bo do lipca nie wyczymam pozdrawiam (2010-11-08 19:26) | |
![]() | Wago |
Lubię wędzoną rybę ale taki sum mi się marzy. Niesty byt szybko to się nim nie podelektuję. (2011-01-07 18:22) | |
![]() | u?ytkownik46924 |
Fajny przepis lecz fajniejsza wędzarnia, przysuną mi Pan bardzo ciekawy pomysł z w pół przeciętą metalową beczką. Za przepis +4. (2011-01-16 22:24) | |
![]() | romlez |
Właśnie w niedzielę złowiłem suma 120 cm. Skorzystam z przepisu. Dziękuję. (2011-08-16 17:13) | |