Świąteczna przekąska- Koreczki
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-21
Składniki:
okrągły bochen chleba
olej
30 dag żółtego sera
pojemniczek malych kulek mozzarelli
30 dag mięsa mielonego
ząbek czosnku
jajko
łyżka bułki tartej
słoiczek czarnych oliwek
świeża bazylia
pomidory koktajlowe
ogórki korniszonki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do mięsa wbij jajko, dodaj roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku, bułkę tartą oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrób masę. Formuj z niej maleńkie kuleczki. Usmaż na złoty kolor na oleju. Ostudź.
Na wykałaczki nadziewaj mięsne kuleczki, spinając je korniszonami.
Żółty ser pokrój w małą kostkę. Kawałki sera spinaj z osączonymi oliwkami.
Mozzarellę osącz z zalewy, pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Listki bazylii poodrywaj od gałązek. Mozzarellę spinaj z pomidorkami i listkami bazylii.
Wszystkie przygotowane koreczki powbijaj w bochenek chleba i ustaw dla gości na stole :). Smacznego.
okrągły bochen chleba
olej
30 dag żółtego sera
pojemniczek malych kulek mozzarelli
30 dag mięsa mielonego
ząbek czosnku
jajko
łyżka bułki tartej
słoiczek czarnych oliwek
świeża bazylia
pomidory koktajlowe
ogórki korniszonki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do mięsa wbij jajko, dodaj roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku, bułkę tartą oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrób masę. Formuj z niej maleńkie kuleczki. Usmaż na złoty kolor na oleju. Ostudź.
Na wykałaczki nadziewaj mięsne kuleczki, spinając je korniszonami.
Żółty ser pokrój w małą kostkę. Kawałki sera spinaj z osączonymi oliwkami.
Mozzarellę osącz z zalewy, pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Listki bazylii poodrywaj od gałązek. Mozzarellę spinaj z pomidorkami i listkami bazylii.
Wszystkie przygotowane koreczki powbijaj w bochenek chleba i ustaw dla gości na stole :). Smacznego.