Świąteczna rolada z boczku z gąskami
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-16
Produkty:
-1,5 kg boczku
-50 dag gąsek
-2 jajka
-2 łyżka masła
-sól, pieprz
-4 ziarenka ziela angielskiego
-łyżeczka kminku
-łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Boczek natrzeć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie krótsze boki boczku zetrzeć. Gąski dokładnie opłukać, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Następnie gąski przesmażyć na maśle, chwilę dusić pod przykryciem, wbić jajka, posolić, popieprzyć, wymieszać. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową, ustawić na niej pionowo zszyty boczek. Masę jajeczno-grzybową ciasno układać w środku boczku. Resztą przypraw posypać mięso i przykryć folią. Na dno brytfanki wlać trochę wody i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
-1,5 kg boczku
-50 dag gąsek
-2 jajka
-2 łyżka masła
-sól, pieprz
-4 ziarenka ziela angielskiego
-łyżeczka kminku
-łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
Boczek natrzeć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie krótsze boki boczku zetrzeć. Gąski dokładnie opłukać, krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Następnie gąski przesmażyć na maśle, chwilę dusić pod przykryciem, wbić jajka, posolić, popieprzyć, wymieszać. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową, ustawić na niej pionowo zszyty boczek. Masę jajeczno-grzybową ciasno układać w środku boczku. Resztą przypraw posypać mięso i przykryć folią. Na dno brytfanki wlać trochę wody i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.