Świąteczna sztufada wołowa


Składniki:
20 dag słoniny
2 kg zrazowej górnej
3 łyżki mąki pszennej
1 seler
3 marchewki
korzeń pietruszki
3 cebule
6 liści laurowych
6 ziaren jałowca
3 suszone grzyby
łyżka cukru
300ml czerwonego wytrawnego wina
1,5L bulionu wołowego
200ml kwaśnej śmietany
4 gałązki świeżego tymianku
pieprz
sól
olej
Przygotowanie:
Słoninę pokrój w paski o przekroju 1 na 1cm, każdy pasek oddzielnie zawiń w kawałek folii aluminiowej, włóż do zamrażalnika, aby mocno stężał. Po wyjęciu każdy pasek słoniny oprósz solą i pieprzem.
Mięso oczyść, opłucz, osusz, ostrym nożem zrób w mięsie otwory. Wepchnij w nie zamrożone paski słoniny. Przypraw mięso solą i pieprzem, obsyp mąką, następnie obsmaż na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Warzywa pokrój w kostkę, oprósz mąką i przesmaż z mięsem. Kiedy warzywa zaczną przywierać do dna naczynia, zalej wszystko winem, dodaj liście laurowe, grzyby i ziarna jałowca, przypraw solą, pieprzem, cukrem i gałązkami tymianku. Gdy wino odparuje, do połowy wysokości mięsa dolej bulion, przykryj. Duś ok.90 minut.
Miękkie mięso wyjmij, a sos zapraw kwaśną śmietaną, zagotuj. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Świąteczna sztufada wołowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł