Świąteczna zupa grzybowa


Składniki:
5 dag suszonych grzybów
1 duzy seler
sok z cytryny
2 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
żółtko
suszony lubczyk
gałka muszkatołowa
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Nastepnego dnia ugotuj, odcedź, pokrój w paseczki. Seler pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, dodaj lubczyk, zalej goracym bulionem warzywnym, gotuj ok. 30min. Następnie zmiksuj blenderem. Połącz z wywarem grzybowym, zagotuj, dopraw. Następnie zaciągnij śmietaną zblendowaną z żółtkiem, już nie gotuj. Do zupy włóż grzyby. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub kluseczkami z piany z białek.
Smacznego

 


1.4
Oceń
(8 głosów)

 

Świąteczna zupa grzybowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł