Świąteczna kieszeń


Składniki:
1,5kg chudego surowego boczku
25 dag suszonych śliwek bez pestek
duże winne jabłko
sok z cytryny
cukier
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
imbir
łyżka smalcu
Przygotowanie:
Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i imbirem. Skrapiamy sosem sojowym. Chłodzimy godzinkę. Śliwki sparzamy. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cukrem.
Na boczku kładziemy owocowe. Brzegi zawijamy do środka, spinamy wykałaczkami. Wkładamy do posmarowanego smalcem naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70min w 180*C od czasu do czasu polewając powstalym sosem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Świąteczna kieszeń - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł