Świąteczne przysmaki, bakalie w miodzie.


Świąteczne przysmaki, bakalie w miodzie.
Składniki: 5 dag dużych migdałów, 5 dag obłuskanych orzechów laskowych, 5 dag obłuskanych orzechów włoskich, kilka sztuk suszonych moreli, mała garstka dużych rodzynek, po kawałku skórki z pomarańczy i cytryny, szklanka płynnego jasnego miodu.
Przygotowanie: Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut, odlać i obrać ze skórki starając się, aby w miarę możliwości pozostały całe. Morele i rodzynki przelać na sitku wrzątkiem, osączyć i dobrze osuszyć w kuchennym ręczniku. Pomarańczę i cytrynę przed obraniem dokładnie wyszorować i sparzyć, ze skórki delikatnie usunąć albedo i wyciąć z niej jakieś fantazyjne wzorki. Im więcej dodamy skórek, tym więcej do miodu przeniknie goryczki, więc lepiej nie przesadzać. Bakalie i skórkę cytrusów ułożyć w ładnym słoiku. Miód dobrze zagrzać w rondelku i zalać nim zawartość słoika. Piana, która utworzy się na powierzchni zniknie po wystygnięciu miodu.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Świąteczne przysmaki, bakalie w miodzie. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł