Świąteczne ciasteczka


Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
10 dag miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka skórki z otartej cytryny
1 szklanka konfitury malinowej
2-3 łyżki posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jako, mąkę i skórkę cytryny. Zagnieć ciasto. Schładzaj przez 30 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj 1/4 konfitury. Zwiń. Roladę obtocz w pistacjach, potnij w plasterki. Z drugiej części uformuj 10 rogalików. Z kolejnej wytnij 10 kwiatków, a z pozostałej taką samą ilość jak mniejszych i większych serduszek. Ciasto ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz 15 minut w 175*C. Wystudź. Duże i małe serduszka sklej konfiturą. Resztą konfitury udekoruj kwiatki. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Świąteczne ciasteczka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł