Świąteczne choinki


Składniki:
Ciasto:
8 żółtek
kostka margaryny
20 dag smalcu
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg mąki
zapach waniliowy
foremki w kształcie choinki
Masa:
4 paczki herbatników
kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
olejek migdałowy
Inne:
polewa czekoladowa
2 łyżki maku
2 białka
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę posiekać na stolnicy z margaryną i smalcem. Połączyć wszystkie składniki i lekko zagnieć ciasto. Wylepić ciastem foremki i piec w 180*C przez 20min
Masa:
Wszystkie składniki włożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Następnie przez chwilę pogotować, aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję. Zdjąć z ognia i odczekać, aż masa przestygnie. Dodać rozwałkowane na mąkę herbatniki.
Wykończenie:
Upieczone w foremkach połówki choinek przekładać masą i zlepiać w całość. Choineczki polać polewą czekoladową. Smacznego.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Świąteczne choinki - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł