Swiątecznik


Swiątecznik

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
30 dag mąki;
30 dag cukru;
6 jaj;
20 dag masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki kakao;
3 łyżki mleka;
1 kg jabłek;
CZĘŚĆ II (Krem)
1/2 lita śmietanki kremowej lub tortowej;
2 łyżki cukru pudru;
sok z połowy cytryny;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
gotowa polewa czekoladowa;
suszone morele;

Sposób przygotowania:
1).Masło, cukier i żółtka utrzeć na jednolitą puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia wsypać do masy malano jajecznej i delikatniej połączyć z pianą. Do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tarta lub wyłożonej natłuszczonym pergaminem przełożyć połowę przygotowanego ciasta i równo rozsmarować. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszać z mlekiem i kakao, po czym wyłożyć na białe ciasto. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, poukładać na cieście. Brytfannę wstawić do gorącego piekarnika na 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem wymieszać z cukrem pudem, wymieszać z sokiem z cytryny i rozsmarować na wystudzonym placku. Udekorować go polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz suszonymi morelami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2.1
Oceń
(10 głosów)

 

Swiątecznik - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł