świąteczny tort orzechowy


130g orzechów włoskich
125g pomarańczy
2 szklanki bitej śmietany 30 %
30g cukru
45g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g czekolady gorzkiej
3 jajka
30g kakao
1 laska wanilii
15ml likieru pomarańczowego
30g maku
20g masła
40g mąki
20g siekanych migdałów
30g miodu
30g orzechów włoskich siekanych
50g rodzynek
0,12l rumu
3 lis żelatyny
10g skórki pomarańczy (kandyzowanej)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozdzielić jajka. Białka z dodatkiem 2 łyżek wody ubić na pianę. W trakce ubijania wsypać cukier puder. Dodać żółtko oraz skórkę pomarańczową i wymieszać. Mąkę oraz kakao w proszku przesiać przez sitko, połączyć z orzechami włoskimi i delikatnie dodać do masy z jajek. Okrągłą formę ze zdejmowaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Ciasto ostudzić, przekroić w poziomie i posmarować rumem oraz likierem używając specjalnego pędzelka (górne zdjęcie). 40 g orzechów drobno posiekać. Cukier roztopić na patelni i dodać masło. Wsypać orzechy do karmelu i wymieszać. Orzechy ostudzić na blasze posmarowanej olejem. Po ostudzeniu dokładnie posiekać. Rodzynki namoczyć w 4 łyżkach rumu. Słupki migdałowe oraz pozostałe orzechy włoskie uprażyć na złoty kolor i posiekać. Posiekać kandyzowaną skórkę pomarańczową.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

świąteczny tort orzechowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł