Świąteczny bigos.


Świąteczny bigos.
Składniki: 75 dag kiszonej kapusty (odciśniętej), 75 dag białej kapusty, 2 duże cebule, pół kg wieprzowego karczku lub golonka, 1 kg mięsa do wyboru, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 10 dag suszonych grzybów, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego, ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki, 2 łyżki oliwy ,sól, pieprz ziołowy.
Przygotowanie: Pyszny bigos, bogaty w mięsa będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznego stołu. Przepis z repertuaru pani Ewy Wachowicz, naprawdę godny polecenia, dokładne opisanie czynności sprawi, że każdy przygotuje ten wspaniały bigos. Grzyby namaczamy na kilka godzin przed robieniem bigosu. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (sok zostawiamy), zalewamy wodą, wrzucamy surowe mięso (golonkę lub karczek), gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Białą kapustę szatkujemy, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Cebulę obieramy, szklimy na patelni, grzyby kroimy w paski, wodę spod moczenia grzybów dodajemy do kapusty, wrzucamy cebulę oraz grzyby. Dusimy całość aż kapusta zmięknie. Obie kapusty łączymy, bigos podlewamy pozostałym bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym . Golonkę wyjmujemy obieramy z mięsa, mięso wrzucamy ponownie do bigosu. Wędliny kroimy, podsmażamy dodajemy do bigosu. Wszystko solimy, pieprzymy, Gotujemy godzinkę, pod koniec gotowania dodajemy wino czerwone. Na koniec jeśli bigos jest zbyt mało kwaśny możemy doprawić go pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Świąteczny bigos. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł