Świąteczny śledzik.


Świąteczny śledzik.
Składniki: 2 płaty śledziowe, 1 duże jabłko, 1 łyżka płynnego miodu, 1 cebula, 1 łyżka masła sklarowanego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/2 szklanki oliwy extra, szczypta chili, szczypta suszonego imbiru, sok z 1 dużej cytryny, listki rukoli ,pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy ,sól morska.
Przygotowanie: Śledzie moczymy, jeśli jest taka potrzeba. Wycinamy z nich gwiazdki foremkami do pierników. Resztki wykorzystujemy do sałatki śledziowej. Gwiazdki śledziowe skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na łyżce masła. Dodajemy przyprawy, olej, musztardę. W słoiczku układamy gwiazdki śledziowe zalewając je przygotowanym sosem korzennym. Taki słoiczek zostawiamy na dobę, by śledzik się przegryzł. Podajemy go z jabłkiem. Kroimy jabłko na plasterki, z których wycinamy gwiazdki. Gwiazdki jabłkowe skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Układamy naprzemiennie na listkach rukoli gwiazdki śledziowe i jabłkowe polewając je sosem.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Świąteczny śledzik. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł