Świetne karasie smażone ze śmietaną


Karasie smażone ze śmietaną
1,5 kilograma karasi,
1 cebulę,
2 jajka, 1 łyżkę masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki bułki tartej,
3 łyżki masła,
2 szklanki śmietany,
natkę pietruszki,
natkę koperku,
sól.

Karasie oczyścić, natrzeć solą, wytrzeć do sucha. Zeszklić na 1 łyżce masła drobno posiekaną cebulę, wbić 2 jajka roztrzepać, obtaczać ryby i zaraz smażyć na patelni na gorącym maśle z obydwóch stron. Można też smażyć karasie obtoczone w mące lub w mące zmieszanej z tartą bułką. Wlać 2 szklanki śmietany, doprowadzić dwukrotnie do wrzenia, posypać natką pietruszki i kopru. Podawać sałatką z papryki.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Świetne karasie smażone ze śmietaną - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł