Świetny karp w galarecie z rodzynkami


składniki:
-1 sprawiony karp
-2 marchewki , 1 pietruszka,1/2 pora,1/2 selera, 1 cebula
-3 łyżki rodzynek,
-po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
-2 listki laurowe
-sól
-1 cytryna
-6 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Karpia podziel na dzwonka, skrop sokiem z cytryny, posól i wstaw do lodówki najlepiej na 3 godz. Wszystkie warzywa obierz, oczyść. przełóż do garnka, dodaj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe. zalej zimną , posoloną wodą. gotuj pod przykryciem 30 min. dodaj rybę i gotuj 20 min.
-żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. odstaw aby spęczniała. ugotowana rybę wyjmij z wywaru. osusz i wystudź. następnie każde dzwonko podziel na pół. usuń ości.
-Wywar przecedź przez sitko , odmierz 4 szklanki. Rozpuść w tym żelatynę. Na półmisku ułóż pokrojone warzywa z wywaru oraz porcję ryby. Posyp rodzynkami. Zalej galaretą. Schładzaj około 4 godz. Danie udekoruj natką , cytryną lub czym tam sobie zażyczysz.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Świetny karp w galarecie z rodzynkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł