Świetny łosoś w sosie ćwikłowym


Produkty:
-4 kawałki filetu z łososia
-mały burak
-cebula
-1/2 pęczka natki
-3 łyżki oleju
-łyżka masła
-1/2 szklanki bulionu jarzynowego
-200 ml śmietany
-łyżka startego chrzanu
-3 łyżki soku z cytryny
-cukier, sól, pieprz biały
Łosoś w sosie ćwikłowym
Przygotowanie:
Buraka ugotować. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę. Dodać buraczki, smażyć kilka minut. Wlewać po łyżce bulionu i śmietany, aż sos zgęstnieje. Dodać chrzan i łyżkę soku cytrynowego, przyprawić. Odstawić. Filety łososia umyć, osączyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Resztę oleju i masło rozgrzać na patelni, usmażyć filety po 3 minuty z każdej strony. Patelnię przykryć, zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut. Łososia podawać z sosem ćwikłowym, udekorować gałązkami natki.

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Świetny łosoś w sosie ćwikłowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł