Swojska karkówka


Składniki:
1kg karkówki
1kg kiszonej kapusty
30 dag plastrów surowego boczku
po 3 cebule i jabłka
2 łyżeczki masła
Przyprawy:
słodka mielona papryka
majeranek
sól
pieprz
przyprawa do grilla
olej
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w 1-cm plastry i nacieramy przyprawami. Chłodzimy 12h.
Boczek podsmażamy. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i podsmażamy na maśle. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Karkówkę również podsmażamy na oleju.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami:
boczek, kapustę, cebulę, karkówkę i jabłka. Pieczemy pod przykryciem ok.1,5h w 200*C. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Swojska karkówka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł