SZASZŁYCZKI RYBNE


-50 dkg fileta z halibuta lub łososia
-4-6 plasterków szynki wędzonej
-2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny
-1-2 ząbki czosnku
-3 łyżki oliwy lub oleju
-garść listków świeżej szałwii
-cytryna
-sól morska
-pieprz cytrynowy
filet opłucz i osusz, pokrój w kostkę ok. 3x3. Przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, posyp sola i pieprzem, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, polej 3 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na 15 min. patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. plasterki szynki pokrój na paski 9na tyle ile masz kawałków ryby),. Każdy kawałek ryby owiń szynką i nabijaj na patyczki, przekładając je listkami szałwii. Szaszłyki posmaruj pozostała oliwą. resztę szałwii posiekaj. Piecz na grillu 15 min, obracając 2-3 razy. Przed podaniem posyp szałwią i udekoruj cząstkami cytryny.Nie wszyscy lubią połączenie smaku ryby i mięsa. jeśli zrezygnujesz z szynki, poprzedzielaj kawałki łososia nie tylko szałwią, ale i czarnymi i zielonymi oliwkami.


 


1
Oceń
(3 głosów)

 

SZASZŁYCZKI RYBNE - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł