Szaszłyki rybne z pomidorami
SKŁADNIKI:
* 3/4 kg filetów z dorsza (lub innej ryby morskiej)
* 2 jędrne pomidory
* strąk zielonej papryki
* 2 cebule
* 1/3 szklanki oliwy
* łyżeczka oregano
* sól
* pieprz ziołowy
Filet opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki, oprósz solą i pieprzem ziołowym. Cebule obrać, pokroić w ósemki, paprykę oczyścić i wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak ryba. Oliwę wymieszać z oregano, polać rybę i warzywa, odstawić na 30 minut. Na namoczone drewniane szpadki nadziewaj na przemian rybę, kawałki pomidora, papryki i cebule. Układaj na rozgrzanym grillu, grilluj ok. 20 minut. Podane z ugotowanym na sypko ryżem stanowią świetne danie obiadowe. Jeżeli pogoda nie sprzyja grillowaniu, można ułożyć je na blaszce i upiec w piekarniku (20 minut).
SMACZNEGO!!!
Autor tekstu: Jarosław Warkocki
KAZIKDRIVER | |
---|---|
YARO YARO po prostu palce lizać mnim mniam mnim. A te papryczki to po prostu DELICJE :-) (2010-04-19 23:38) | |