Szaszłyki z ryb i owoców morza - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Czas przygotowania: 30 minut Czas grillowania: 60 minut Ilość porcji: 10
Składniki:
filet ze świeżego tuńczyka - 250 g
filet ze świeżego łososia - 250 g
krewetki - 10 szt
1 op. marynaty do ryb z cytryną i koperkiem
pomidor malinowy - 500 gramów
10 łyżek oliwy z oliwek
cebulka - 10 sztuk
liście kolendry
cytryna do dekoracji
10 patyczków do szaszłyków
Szaszłyki swym smakiem złamią tych co nie przepadają za owocami morza
Etapy przygotowania:
Kolendrę posiekać (zostawić 10 listków do dekoracji) i połączyć z oliwą z oliwek, marynatą do ryb i sokiem z połowy cytryny. Marynatę podzielić na dwie części. Łososia i tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 2 cm na 2 cm. Tak przygotowaną rybę włożyć do części marynaty wraz z krewetkami,wy mieszać, a następnie odstawić na około 30 minut. Cebulkę sparzyć w gotującej się wodzie, obrać i przekroić na pół. Na zmoczony w wodzie patyk grillowy nadziewać kawałek łososia, pomidor, krewetkę, cebulke, tuńczyka. Szaszłyki obsmażyć na patelni grillowej z obu stron po 5 minut, następnie opiekać w piekarniku 15 minut ułożyć w odpowiednich naczyniach i polać łyżką pozostałej marynaty z oliwą, dekorować listkiem kolendry i dodać kawałeczek cytryny do ewentualnego doprawienia.