Szaszłyki drobiowe


Składniki:
1kg filetów z piersi kurczaka
3 kolorowe papryki
1 cebula
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
5 dag masła
Inne:
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki pikantnego keczupu
po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kminku i przyprawy do drobiu
2 liście laurowe
chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyść z błon i tłuszczu. Umyj, osusz, pokrój wzdłuż na paski o szerokości ok. 2,5-3cm. Paprykę umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne, pokrój na długie, cienkie paski. Ostrym czubkiem noża zrób w paskach mięsa po 3-4 nieduże otwory i przewlecz przez nie przygotowane paski papryki.
Przygotuj marynatę:
Do jogurtu dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, keczup, pokruszone liście laurowe, mieloną kolendrę, kminek i przyprawę do drobiu. Dopraw do smaku chili, solą i pieprzem.
Kawałki kurczaka nadziej na bambusowe patyczki, ułóż płasko w żaroodpornym naczyniu, zalej marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na 3-4h. W czasie marynowania szaszłyki kilkakrotnie obracaj.
Następnie, nie wyjmując z marynaty, obłóż szaszlyki wiórkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok. 30minut. W połowie pieczenia szaszłyki obróc. Podawaj na ciepło. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Szaszłyki drobiowe - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł