Szczupak faszerowany cebulą
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-01-16
SZCZUPAK FASZEROWANY CEBULĄ
Składniki:
szczupak około 1,5 kg;
3 cebule;
3 jajka;
sól, pieprz, przyprawa do ryb;
4-5 ziemników średniej wielkości;
1 pęczek świeżego koperku
masło;
olej do pieczenia,
sałata;
chrzan tarty;
cytryna
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, dokładnie wypłukać, mocno osolić i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny (mrożoną rybę wyjąć z zamrażalnika, mocno osolić i odczekać do całkowitego rozmrożenia);
opłukać z soli i poobcinać płetwy, ogonową zostawić. Obrać cebulę i pokroić w plasterki;
jajka ugotować na twardo. Nasmarować całą rybę oliwą i przyprawić wewnątrz pieprzem , solą oraz przyprawą do ryb,; nafaszerować plasterkami cebuli a następnie zaszyć grubą nitką;
Włożyć do rękawa do pieczenia lub brytfanny i zapiekać około 35-40 minut w temperaturze około 180°C.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, zalać wrzątkiem i ugotować w lekko osolonej wodzie;
jajka posiekać na grubą kostkę; przygotować półmisek, wyłożyć liściami sałaty. Po upieczeniu ryby rozciąć rękaw z góry, na wierzch położyć kilka plastrów masła i zapiec lekko do zarumienienia (uwaga nie wysuszyć ryby); ułożyć zapieczoną rybę na półmisku. Z jednego boku ułożyć jajka pokrojone w kosteczkę, z drgiego ziemniaki przekrojone na połowę, posypać obficie posiekanym koperkiem; porcje kroić bezpośrednio przed podaniem na stole. Podawać z tartym chrzanem i ósemkami cytryny
Uwaga!
Cebula znakomicie przesyca i nawilża mięso ryby tak,że szczupak nie jest suchy, a aromat koperku z masełkiem robi swoje.
Składniki:
szczupak około 1,5 kg;
3 cebule;
3 jajka;
sól, pieprz, przyprawa do ryb;
4-5 ziemników średniej wielkości;
1 pęczek świeżego koperku
masło;
olej do pieczenia,
sałata;
chrzan tarty;
cytryna
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, dokładnie wypłukać, mocno osolić i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny (mrożoną rybę wyjąć z zamrażalnika, mocno osolić i odczekać do całkowitego rozmrożenia);
opłukać z soli i poobcinać płetwy, ogonową zostawić. Obrać cebulę i pokroić w plasterki;
jajka ugotować na twardo. Nasmarować całą rybę oliwą i przyprawić wewnątrz pieprzem , solą oraz przyprawą do ryb,; nafaszerować plasterkami cebuli a następnie zaszyć grubą nitką;
Włożyć do rękawa do pieczenia lub brytfanny i zapiekać około 35-40 minut w temperaturze około 180°C.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, zalać wrzątkiem i ugotować w lekko osolonej wodzie;
jajka posiekać na grubą kostkę; przygotować półmisek, wyłożyć liściami sałaty. Po upieczeniu ryby rozciąć rękaw z góry, na wierzch położyć kilka plastrów masła i zapiec lekko do zarumienienia (uwaga nie wysuszyć ryby); ułożyć zapieczoną rybę na półmisku. Z jednego boku ułożyć jajka pokrojone w kosteczkę, z drgiego ziemniaki przekrojone na połowę, posypać obficie posiekanym koperkiem; porcje kroić bezpośrednio przed podaniem na stole. Podawać z tartym chrzanem i ósemkami cytryny
Uwaga!
Cebula znakomicie przesyca i nawilża mięso ryby tak,że szczupak nie jest suchy, a aromat koperku z masełkiem robi swoje.