SZCZUPAK FASZEROWANY ( ROLADA )
Sebastian Adamski (sebek15)
2011-02-25
Narmatyw surowy na 10 porcji :
szczupak - 1500g
bulka - 100g
mleko - 150ml
cebula - 70g
masło - 50g
jaja - 3 szt.
cukier - 20g
włoszczyzna bez kapusty - 200g
auszpik - 400g
sposób wykonania:
- Rybę oczyścić, odciąć głowę, zdjąć skórę, filetować.
- Z warzyw,głowy,skóry i szkieletu ugotować wywar.
- Bułkę namoczyć w mleku, cebulę udusić w części masła.
- Mięso ryby,lekko odciśniętą bułkę i cebulę zemleć dwa razy, dodać dwa surowe jaja, sól, cukier i wyrobić.
- Czystą serwetkę półcienną lub lnianą zwilżyć wodą i posmarować pozostałym masłem.
- Masę wyłożyć na serwetkę, uformować wałek, zawinąć końce związać, a całość osznurować.
- Roladę gotować powoli 1 godz.
- Osztudzoną roladę wyporcjować i ułożyć na półmisku.
- Dekorować ugotowanym na twardo jajem i warzywami.
- Zalać sporządzonym z wywaru auszpikiem.
szczupak - 1500g
bulka - 100g
mleko - 150ml
cebula - 70g
masło - 50g
jaja - 3 szt.
cukier - 20g
włoszczyzna bez kapusty - 200g
auszpik - 400g
sposób wykonania:
- Rybę oczyścić, odciąć głowę, zdjąć skórę, filetować.
- Z warzyw,głowy,skóry i szkieletu ugotować wywar.
- Bułkę namoczyć w mleku, cebulę udusić w części masła.
- Mięso ryby,lekko odciśniętą bułkę i cebulę zemleć dwa razy, dodać dwa surowe jaja, sól, cukier i wyrobić.
- Czystą serwetkę półcienną lub lnianą zwilżyć wodą i posmarować pozostałym masłem.
- Masę wyłożyć na serwetkę, uformować wałek, zawinąć końce związać, a całość osznurować.
- Roladę gotować powoli 1 godz.
- Osztudzoną roladę wyporcjować i ułożyć na półmisku.
- Dekorować ugotowanym na twardo jajem i warzywami.
- Zalać sporządzonym z wywaru auszpikiem.