Szczupak po Burgundzku
Krzysztof Wziątek (Swirussek)
2011-03-28
- 1 duży szczupak lub kilka mniejszych (ok. 1 kg)
- 60 g masła
- 4 łyżki posiekanej cebuli szalotki
- 300 g. różnych grzybów lub pieczarek (ale pieczarki to profanacja :) )
- ok 1/2 litra dobrego białego wina
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany
Szczupaki sprawić, umyć i pokroić. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Żaroodporną formę posmarować masłem, włożyć grzyby i posiekane szalotki, na nich położyć posolone i oprószone pieprzem kawałki ryby. Polać kilkoma łyżkami białego wina, posypać wiórkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i często polewając powstałym sosem a jak sosu jest za mało to podlać odrobiną wody ale uważać żeby nie rozwalić naczynia żaroodpornego :). Piec jeszcze 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D
- 60 g masła
- 4 łyżki posiekanej cebuli szalotki
- 300 g. różnych grzybów lub pieczarek (ale pieczarki to profanacja :) )
- ok 1/2 litra dobrego białego wina
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany
Szczupaki sprawić, umyć i pokroić. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Żaroodporną formę posmarować masłem, włożyć grzyby i posiekane szalotki, na nich położyć posolone i oprószone pieprzem kawałki ryby. Polać kilkoma łyżkami białego wina, posypać wiórkami masła. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień i często polewając powstałym sosem a jak sosu jest za mało to podlać odrobiną wody ale uważać żeby nie rozwalić naczynia żaroodpornego :). Piec jeszcze 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D