Szczupak w galarecie - Przepis na szczupaka w galarecie
Krzysztof Wziątek (Swirussek)
2011-03-28
Szczupak w galarecie - Składniki:
- Około kilograma szczupaka
- półtora litra wody
- trochę włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka octu
- białko z dwóch jaj
- ok. 2 dag żelatyny spożywczej
- sól do smaku ewentualnie jakieś nadające się do tego przyprawy
Szczupak w galarecie - Przepis:
Szczupaka sprawić opłukać i przekroić wzdłuż kręgosłupa. Następnie należy szczupaka pokroić na 4-ro centymetrowe kawałki. Z głowy, płetw oraz włoszczyzny i przypraw gotujemy wywar (no i oczywiście wody). Pod koniec gotowania wkładamy ostrożnie rybę. Należy pilnować by się za mocno nie gotowało bo ze szczupaka niewiele nam zostanie. Po około 30 minutach wyłączamy i pozostawiamy całosc do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy rybe i układamy na półmisku.
Teraz czas na galaretę. W niewielkiej ilosci ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Przestudzony i przecedzony wywar wlać do rondla. dodać żelatynę, ocet, i lekko ubite białka. Doprowadzić do wrzenia porządnie wszytko mieszając a następnie zdjąć pianę z powierzchni. Tak się klaruje galaretkę. Można też tego nie robic bo prócz walorów estetycznych myslę, że nie ma to większego znaczenia. Teraz czekamy do momentu aż zacznie lekko krzepnąć i zalewamy ułożoną na półmisku rybę. Można ją przybrać wcześniej np. ugotowanym na twardo i pokrojonym jajkiem i marchewką oraz zieloną pietruszką.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D
- Około kilograma szczupaka
- półtora litra wody
- trochę włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka octu
- białko z dwóch jaj
- ok. 2 dag żelatyny spożywczej
- sól do smaku ewentualnie jakieś nadające się do tego przyprawy
Szczupak w galarecie - Przepis:
Szczupaka sprawić opłukać i przekroić wzdłuż kręgosłupa. Następnie należy szczupaka pokroić na 4-ro centymetrowe kawałki. Z głowy, płetw oraz włoszczyzny i przypraw gotujemy wywar (no i oczywiście wody). Pod koniec gotowania wkładamy ostrożnie rybę. Należy pilnować by się za mocno nie gotowało bo ze szczupaka niewiele nam zostanie. Po około 30 minutach wyłączamy i pozostawiamy całosc do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy rybe i układamy na półmisku.
Teraz czas na galaretę. W niewielkiej ilosci ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Przestudzony i przecedzony wywar wlać do rondla. dodać żelatynę, ocet, i lekko ubite białka. Doprowadzić do wrzenia porządnie wszytko mieszając a następnie zdjąć pianę z powierzchni. Tak się klaruje galaretkę. Można też tego nie robic bo prócz walorów estetycznych myslę, że nie ma to większego znaczenia. Teraz czekamy do momentu aż zacznie lekko krzepnąć i zalewamy ułożoną na półmisku rybę. Można ją przybrać wcześniej np. ugotowanym na twardo i pokrojonym jajkiem i marchewką oraz zieloną pietruszką.
Źródło: zeszycik mojej mamy :D