Szczupak w sosie koperkowo - śmietanowym

/ 11 komentarzy

Ostatnio złowiony Szczupaczek jak już wcześnie pisałem został przeze mnie zabrany do domu , wyczyszczony, oskubany z łusek i zamrożony po niecałych trzech dniach leżakowania w minusowej temperaturze, przejęła nad nim kontrole moja żona, po rozmrożeniu ryba została natarta przyprawą do ryb,solą, pieprzem i sporą ilością granulowanego czosnku następnie ryba została pozostawiona w lodówce na co najmniej dwie godziny. Po upływie odpowiedniego czasu wyjmujemy rybę z lodówki , do środka wkłądamy masło oraz sporą ilość posiekanego koperku, tak przygotowaną rybę dzielimy na porcję (dzwonki). Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez co najmniej czterdzieści minut.
Po wyjęciu gorącej ryby z piekarnika polewamy wcześniej przygotowanym sosem koperkowo -śmietanowym zdobimy świeżo posiekanym koperkiem tak przygotowaną rybę zjadamy z rozkoszą. Smacznego !!!

 


4.8
Oceń
(20 głosów)

 

Szczupak w sosie koperkowo - śmietanowym - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Osobiście złapana rybka, z pewnego źródła i sos śmietanowo-koperkowy, który do ryby jest pięknym uzupełnieniem, zdecydowanie tak. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2014-01-03 15:42)
kazikkazik
0
Witam . Osobiście szczupak dla mnie jest sam w sobie rarytasem . Sam zapach oraz smak szczupaka we własnym sosie dla mnie jest rarytasem . Tych ryb obecnie nie zabieram za dużo a by doświadczać z nowymi smakami . Mimo poglądów to daje pięć za przypomnienie starych smaków kiedy tych ryb był więcej i na wiosnę prawie w ręce się ich łowiło . Mam nadzieję że wrócą te czasy i skorzystam z tego przepisu . (2014-01-03 16:27)
rysiek38rysiek38
0
:-) To było do przewidzenia Ze zrobisz z tego potrawkę ekstra, już niejeden przepis czytałem i często powtarza się właśnie śmietana i koperek (2014-01-03 18:58)
gwarek55gwarek55
0
*****;-)pyszny robię podobnie, (2014-01-04 18:20)
rysiek38rysiek38
0
Czyli trzeba z rana ruszyć 4-ry litery i uderzyć na jakiś dzikol za okoniem by zweryfikować Wasze opinie co do tego sosiku no i przede wszystkim połowić :-) (2014-01-04 21:28)
slawekkiel17slawekkiel17
0
Szczupak, to nie moja ryba ( na stole), ale tak przyrzadzona wyglada wspaniale i pewnie tak samo smakuje !!!. Brawo, bo nie jest latwo cos dobrego ze szczuplego zrobic, Pozdrawiam i oczywiscie *****5-ka. Slawek (2014-01-05 09:40)
sebsidsebsid
0
***** , brzmi ciekawie, z masełkiem (2014-01-05 20:51)
Arsenal4Arsenal4
0
Kaczodzioby najlepszy po złowieniu ,masełko i sól nic więcej Towarzysze.Pozdrawiam (2014-01-09 16:29)
TomekooTomekoo
0
Może i ja kiedyś takiego sobie zrobię ;-) ***** (2014-03-31 11:20)
cinek8888cinek8888
0
A czy ten przepis pasuje również do np. karpia? (2014-06-26 10:58)
cinek8888cinek8888
0
A czy ten przepis pasuje również do np. karpia? (2014-06-26 10:58)

skomentuj ten artykuł