Szczupak w kuchni


SZCZUPAK PO KOZIELSKU
1 kg szczupaka,4 dkg maki,tluszcz(może być olej)szklanka śmietany,Pol szklanki białego wytrawnego wina,5 dkg tartego chrzanu,2 dkg rodzynkow,sól,pieprz,cukier i sok z cytryny do smaku.
Sprawionego szczupaka umyc, przekrajac wzdłuż połówki,usuwając kośc kręgosłupa,pokrajac na kawałki,posypac przyprawami i mąką,zarumienic z obu stron,wlac smietanę i wino,dodac chrzan oraz opłukane rodzynki, dusic kilka minut ,doprawic.Podawac z ziemniakami i surówkami smacznego.


SZCZUPAK PO MIEJSKU
1 kg szczupaka,wywar z warzyw,2 żółtka,10 dkg żółtego sera,10 dkg masła,sól i pieprz do smaku.
Sprawionego szczupaka umyc,zalac wrzącym wywarem z przyprawami,ugotowac na małym ogniu pod przykryciem.Po ugotowaniu wyjąc, posmarowac rozmąconymi żółtkami,posypac startym serem,ułożyc na blasze,polac masłem i zapiec.Podawac z ryżem i zieloną sałatą-smacznego.



SZCZUPAK PO FRANCUSKU
1 kg szczupaka,szklanka smietany,szklanka białego wytrawnego wina,5 dkg masła orzechowego,sól,pieprz,otarta skorka i sok z cytryny do smaku.
Sprawionego szczupaka umyc,pokrajac w dzwonka,zalac śmietaną i winem,dodac masło oraz przyprawy,gotowac około 40 minut na małym ogniu,doprawic.Podawac do stołu w naczyniu płaskim ,osobno podac ziemniaki z wody i zieloną sałatę z olejem z oliwek –smacznego.

 


2
Oceń
(22 głosów)

 

Szczupak w kuchni - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł