Zaloguj się do konta

Szczupak w pieczarkach

Szczupak w pieczarkach - Zdjęcie dodałem bo pasuje tematycznie do przepisu jaki pragnę Kolegom podać.
A oto składniki:
a)szczupak taki 1-1,5 kg
b) pieczarki 0,5 kg
c)3-4 średnie cebule
d) kwaśna śmietana 18-stka lub wyżej
e) mąka
f) pieprz
g) sól
h) cytryna
i) olej
j) No i trochę czasu.
Szczupaka skrobiemy, patroszymy, odcinamy łeb i płetwy. Myjemy i kładziemy na ściereczce aby odsączyła się woda.
Następnie kroimy na dzwonka i solimy pieprzymy układamy w naczyniu i skraplamy cytryną.
Przykrywamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Pieczarki czyścimy i kroimy na drobne części. Pokrojone pieczarki wsypujemy do garnka dodajemy trochę oleju i stawiamy na ogień, mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypaliły podczas duszenia.
Pod koniec dajemy trochę soli i pieprzu. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy dość cienko.
Podduszone pieczarki zdejmujemy z ognia. Do głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy. Wyjmujemy dzwonka i obtaczamy w mące. Dzwonka wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażona rybę wyjmujemy z patelni, nie wylewamy oleju. Do patelni wsypujemy wcześniej pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia się. Zdejmujemy z ognia. Rybę układamy na cebule i przykrywamy pieczarkami.
Na całość wlewamy rozmieszaną śmietanę tyle żeby pokryła wszystko. Stawiamy na mały ogień i przykrywamy żeby się dusiło. Zaglądamy co jakiś czas i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tak by ryba się nie rozleciała a śmietana połączyła się ze wszystkimi składnikami.
Oczywiście sprawdzamy smak sosu i dodajemy w zależności od smaku pieprz i sól. Po jakimś czasie jak stwierdzimy, że wszystko się pięknie połączyło, możemy zdjąć z ognia i podawać. Proponuję spożywać z białym pieczywem.
Do picia co komu pasuje.
Kosztuje to trochę pracy i czasu, ale warto.
Życzę smacznego.

Opinie (17)

jajek121

Nie no. Przesadziłeś. Narobiłeś mi takiego smaku, że zaplułem klawiaturę. To musi być..... orgazm dla podniebienia. 5-teczka! [2013-03-10 21:11]

groniar

Dziękuję bardzo Jarek poczekaj do maja to tak gdzieś koło Stanisława usmażymy. [2013-03-10 21:18]

Lin1992

Aż normalnie zgłodniałem. ***** [2013-03-11 07:29]

MANIEK222

Kurde mogłeś poczekać do maja z tym przepisem***** :) [2013-03-11 18:36]

roman55

Aby do maja to chętnie ten przepis wypróbuję. Pozdrawiam ***** [2013-03-11 19:10]

grisza-78

To jest super wpis. Jak powszechnie wiadomo - szczupak nie jest kulinarnym liderem i w porównaniu z innymi rybami często nie ma szans, przede wszystkim ze względu na swoje suche, ościste mięso. Ten przepis może to wszystko odmienić. Jeśli w maju chwycę na tyle dużo szczupaków, że będę mógł jakiegoś zabrać, to wypróbuję Twój przepis. ***** i pozdro! [2013-03-11 21:26]

ekciak

mniam kocham szczupłego w pieczarkach :D 5***** [2013-03-11 21:29]

hipek78

Znam ten przepis i tylko dodam że jest to rewelacja. ***** [2013-03-12 12:41]

karas1989r

przepis smacznie się czyta ale mam takie pytanko czy z innymi rybkami tez można tak postępować ? Oczywiście ***** i czekam na odpowiedz . pzdr [2013-03-12 16:32]

groniar

Kolego ryby same w sobie są smaczna a szczupak ponieważ jest praktycznie bez tłuszczu dlatego najlepiej smakuje w sosie takim jak opisalem lub w smietanie ale to inny przepis.No cóż robiłem też w podobny sposób mietusa tez pychota.Tłuste ryby proponuje smażyc bez dodatków,a jeszcze lepiej wedzić.Proponuje wyprubować niema jak praktyka. [2013-03-12 23:29]

groniar

Kolego ryby same w sobie są smaczna a szczupak ponieważ jest praktycznie bez tłuszczu dlatego najlepiej smakuje w sosie takim jak opisalem lub w smietanie ale to inny przepis.No cóż robiłem też w podobny sposób mietusa tez pychota.Tłuste ryby proponuje smażyc bez dodatków,a jeszcze lepiej wedzić.Proponuje wyprubować niema jak praktyka. [2013-03-12 23:30]

Henryk68

Już idę do zamrażarki i so zrobię : [2013-03-15 20:30]

kamil11269

Może też poproszę w domu, żeby spróbowali. W poniedziałek jadę do Tesco to się kupi szczupaczka. [2013-03-16 11:11]

kazik

Jak widzę to kucharz nam się w kole trafił . Palce lizać nic więcej , oczywiście piątka . [2013-03-18 19:11]

piotr1979

Dzięki za przepis,dzisiaj będę go testował [2013-05-10 16:52]

groniar

Ciekawe jak smakowało .Pozdrawiam [2013-05-12 21:25]

groniar

Ciekawe jak smakowało .Pozdrawiam [2013-05-12 21:27]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Wariacja śledziowa

Jako że święta za pasem, dziś proponuję przepis, kulinarny zresztą,…