Szczupak 64 cm złowiony metodą na żywca. - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
[p],,Szczupak w słoninie" jest to przepis wypróbowany kilkakrotnie i mogę go śmiało opisać i polecić kolegom. Szczupaka w ten sposób podawałem na imieninach Żony i goście byli zachwyceni tym daniem na gorąco.
A oto składniki:
a)szczupak 1-1,5 kg
b)słonina 1kg w kawałku
c) natka pietruszki 1 pęczek
d) sól
e) pieprz
f) cytryna
g)folia aluminiowa spożywcza
A tak to robię : rybę skrobię, odcinam łeb i płetwy również ogonową. Płuczę rybę w wodzie, odkładam na ścierkę i owijam nią aby szybciej odsączyła woda.
Czystą i w miarę suchą rybę przekładam do naczynia i solę, pieprzę oraz skraplam cytryną.
Odkładam szczupaka w chłodne miejsce a w tym czasie przygotowuję słoninę, t/j kroję ją na cienkie i długie paski takie najlepiej aby obwinąć całą rybę po obwodzie.
Przygotowuję folię - arkusze tak długie aby można było owinąć w nich całą rybkę. Po jakimś czasie tzn. około 30-60 minut w zależności jakim czasem dysponujemy, wyjmujemy rybę z lodówki.
Nadziewam rybę natką pietruszki i owijam dosyć szczelnie paskami słoniny.Kładę rybę na foli po środku arkusza i zawijam szczelnie.
Można zawinąć podwójnie to będzie pewne że nic ze środka nie wypłynie. A teraz w zależności kiedy chcemy tę rybę podać wkładamy do piekarnika , pieca, lub grilla najlepiej tak gdzieś około 1-godziny przed podaniem.
Podczas pieczenia lub grillowania rybę obracamy przynajmniej raz. Po wyjęciu należy ostrożnie rozwijać najlepiej na półmisku ponieważ wytworzył się wspaniały sosik i szkoda by go było stracić.
Rybę ja podawałem z białym pieczywem bez innych dodatków. Ryba bardzo smaczna ręczę że każdemu wyjdzie.
Na koniec opisu z doświadczenia wiem i proponuję jednak przed zawinięciem w folię, pociąć rybę w poprzek na tyle porcji ilu mamy gości będzie łatwiej podawać.
Ryba jest tak miękka po upieczeniu, że rozlatuje się podczas dzielenia na porcje.
Pozdrawiam i życzę smacznego .[/p]
Autor tekstu: stanisław kutyła
Lin1992 | |
---|---|
***** (2013-04-09 14:11) | |
roman55 | |
A Kolego Stanisławie wypróbujemy ten twój przepis bo narobiłeś mi smaku, jak tylko pochwycę szczupłego w tym roku? Pozdrawiam ***** (2013-04-09 15:37) | |
kazik | |
Wspaniałe te Twoje przepisy . Na pewno spróbuję zrobić , a jeszcze by było wspanialej jak by kolega tak na jakichś zawodach , czy na spotkaniu przy grillu upichcił jakąś rybę . (2013-04-09 18:39) | |
ekciak | |
mniam :D (2013-04-09 20:28) | |
zaru | |
na pewno smaczne. kilka dni temu w pytaniu na sniadanie był ten przepis tyle tylko że z sandałem pociętym w fileciki i każdy filecik był osobno zawinięty w słoninke. to musi być niebo w gębie, jak sie powiedzie to skosztuję, tymczasem połamania życzę. (2013-04-10 10:12) | |
marek-debicki | |
Przepis ciekawy, tylko pogratulować koledze. Czyniłem podobne próby z dodawaniem jeszcze plastrów cebulki do środka i mniejszej ilości słoniki. Pozdrawiam i *****pozostawiam. (2013-04-11 21:46) | |
groniar | |
Może to być ciekawe połączenie kolego.W kuchni można eksperymentować do woli Pozdrawiam i dziękuję. (2013-04-12 14:41) | |
Autech | |
To musi być niebo w gębie !!! ***** (2013-04-18 00:25) | |
dyeicz67 | |
A próbowałes w plastrach boczku tudziesz bekonu sądze że wzbogaciło by jeszcze smak (2013-04-21 13:38) | |
groniar | |
Na pewno spróbuje gdy tylko złowię zębatego Pozdrawiam (2013-04-21 23:40) | |
romani | |
Na pewno spróbuje,pozdrawiam,i dziękuję.!!!!!! (2013-06-10 18:23) | |