Szczupak z pieca

/ 4 komentarzy / 4 zdjęć


Szczupak z pieca
Konia z rzędem temu, kto wytłumaczy to po nikąd dziwne zjawisko. Niezliczona ilość jezior i rzek, stawów i strumieni, gospodarstw rybackich i agroturystycznych, a ryba słodkowodna gości na naszych stołach nadal sporadycznie. Nic dziwnego, że w wielu przypadkach ryby słodkowodne i to nie tylko drapieżne, są pewnego rodzaju rarytasem, a zarazem rzadkością na naszych stołach. Podane ponadto w niekonwencjonalny sposób, jak na przykład pieczone, czy też z wody lub jeszcze lepiej z pary, będą niezapomnianym kulinarnym wydarzeniem, jeżeli będziemy chcieli ugościć członków rodziny lub przyjaciół.
Zdecydowanie unikajmy smażenia i wykorzystajmy możliwości nowoczesnych urządzeń kuchennych, pozwalających nam podkreślić walory smakowe dań. Nie żałujmy Świerzych warzyw i owoców oraz lampki dobrego białego wina, aby zadowolić wytrawnym smakiem nasze podniebienia.
Składniki:
- tuszka ryby około 1-1,5kg;
- sól, pieprz;
- rozmaryn, sól czosnkowa, bazylia;
- łyżka masła;
- jedna cebulka;
- dwie łyżki oleju rzepakowego
do dekoracji:
- jedna cytryna;
- jedna nektarynka;
- liście sałaty;
- dwa liście pora
Szczupaka ogolić, sprawić, usunąć skrzela i dokładnie wypłakać pod zimną wodą, zwracając uwagę na dokładne usunięcie rdzenia w pobliżu kręgosłupa. Rybę lekko osolić i skropić sokiem z cytryny, zawinąć folią spożywczą i wstawić na godzinkę do lodówki. Rybę naciąć na grzbiecie w poprzek w kilku miejscach, lekko natrzeć olejem i posypać delikatnie przyprawami. Zawinąć w papier do pieczenia lub folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. W zależności od grubości tuszki piec maksymalnie do godziny do półtorej godziny, w piecu nagrzanym do temperatury 180-200°C. Pod koniec pieczenia rybę odsłonić, pokryć płatkami masła
i posypać pietruszką. Krótko zapiec.
Wyłożyć na liście sałaty, na duży półmisek. Udekorować owocami i warzywami. Nawet zwykły liść pory przecięty na pół i ponacinany w piórka, czy też finezyjnie ponacinane owoce będą w stanie nacieszyć nasze oczy, a soczysta ryba z lampką wina zaspokoi najwybredniejsze podniebienia.
Smacznego.

 


4.8
Oceń
(16 głosów)

 

Szczupak z pieca - opinie i komentarze

pompipspompips
0
Pieczona rybka super rzecz moje Panie kochają pieczone makrele a masło podkreśla smak każdej rybki. Ślina cieknie jak się czyta. (2014-09-01 21:03)
bocznytrokbocznytrok
0
Super sprawa :) (2014-09-05 18:28)
groniargroniar
0
Na pewno dobra***** (2014-09-30 19:53)
maryskamaryska
0
Wygląda apetycznie (2014-10-10 20:12)

skomentuj ten artykuł