Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami

/ 2 komentarzy

PRZYGOTOWANIE:
Ze szczupaka odciąć ogon, płetwy i łeb. Odcięte rzeczy należy zalać zimną wodą zagotować. Powstały w ten sposób wywar należy przecedzić. Wracamy do naszego szczupaka , a raczej tego co z niego zostało. Mięso szczupaka pokroić na dzwonki, posolić, zawinąć w folię i pozostawić na około godzinę czasu w lodówce.

Teraz potrzebne będzie nam 5 dag. boczku wędzonego. Boczek należy pokroić w kostkę a następnie wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Teraz bierzemy dwie cebule i musimy posiekać obie w drobną kostkę. Następnie przygotowaną cebule szklimy na wytopionym tłuszczu.
Teraz potrzebne nam będzie ok. 15 dag. grzybów (najlepiej małe prawdziwki lub podgrzybki). Grzyby kroimy w plastry i wrzucamy do zeszklonej cebuli.

Następnie bierzemy główkę kapusty i ją szatkujemy. Układamy kapustę w garnku na dnie. Potem na nią należy ułożyć pokrojone jabłko, zeszkloną cebulę z grzybami, zalać wywarem rybnym i gotować aż kapusta będzie miękka, przyprawić, wymieszać z koncentratem pomidorowym i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.5min.Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju,ułożyć ją w żaroodpornym naczyniu,przykryć kapustą z grzybami, posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.15min.w 200"C.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO

 


2.9
Oceń
(12 głosów)

 

Szczupak zapiekany z kapustą z grzybami - opinie i komentarze

użytkownik61709użytkownik61709
0
Widzę że bardzo smakowity przepis na moją ulubioną rybę. Jak tylko znajdę wolną chwilę na pewno muszę wypróbować. Bardzo lubię kapustę z grzybami a jeśli dochodzi do tego moja ulubiona rybka - szczupak, to ślinka cieknie na samo myśl.
Dzięki za przepis i pozdrawiam.

(2011-01-19 10:26)
tygrys249tygrys249
0
dziekuje zza przepis napewno spróbuje pozdro (2011-01-26 17:47)

skomentuj ten artykuł