Sznycelki rybne


Sznycelki rybne

Składniki(8 porcji):
1 kg filetów z morskiej ryby;
2 jajka;
duża cebula;
2 łyżki tartej bułki;
2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki);
sól;
pieprz;
łyżeczka przyprawy do ryb;
8 średniej grubości krążków cebuli;
1/2 szklanki mleka;
5 oliwek (nie są konieczne);
mąka krupczatka do panierowania cebuli;
tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków;
oliwa lub olej;

Spsób przygotowania:
1).Z cebul, najlepiej lekko podłużnych, wykrywamy 8 krążków równej grubości, zalewamy mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce.
2).Rozmrożone filety i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, zieleninę, przyprawy (masa rybna powinna być pikantna).
3).Dobrze wyrobioną dzielimy na 8 części, formujemy zgrabne, okrągłe sznycelki, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekłądamy na wygrzany półmisek, przykrywamy, trzymamy w cieple.
4).Wyjęte z mleka krążki cebuli odsączamy, panierujemy w mące i rumienimy na złoty kolor z obu stron na tłuszczu, w którym smażyły się sznycelki (gdy trzeba, tłuszcz uzupełniamy).
5).Usmażone , chrupiące książki układamy na sznycelkach, przybieramy polówką oliwki i posypujemy zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2.5
Oceń
(11 głosów)

 

Sznycelki rybne - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł