Sznycelki z karpia.


Sznycelki z karpia.
Składniki: 6 średniej wielkości filetów z karpia, 4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, duża garść posiekanego koperku, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta do panierowania ,masło do smażenia( ważne), pieprz cytrynowy ziołowy, sól.
Przygotowanie: Ryby opłukać i osączyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Karpia usmażyć na małej ilości oleju i rozgnieść dobrze np. widelcem. Wyrobić masę z ryby,ziemniaków,jajek,mąki pszennej i ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka mąki wsypać troszkę więcej).Ogólnie masa nie jest bardzo zwarta. Doprawić pieprzem cytrynowym,ziołowym,. solą,wsypać koperek. Formować małe kotlety,panierować w bułce tartej i kłaść od razu na rozgrzanym oleju.Smażyć z obu stron, ostrożnie przewracając na drugą stronę.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Sznycelki z karpia. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł