Szybki śledzik

/ 13 komentarzy / 3 zdjęć


   Święta za pasem, czas na przekąski na świąteczny i nie tylko stół. Lubię pokombinować w kuchni  z rybami a śledzie to bardzo wdzięczny i niekłopotliwy fabrykat do doświadczeń kulinarnych. Wiemy, jak ważny podczas świątecznych przygotowań jest czas a właściwie jego brak. Przygotowanie tej potrawy nie powinno zająć więcej jak około 15-20 minut. Umiejętności kulinarnych oraz doświadczenia w tym przypadku nie potrzebujemy żadnego. 

    A potrzebne będą: parę tuszek śledzia z zalewy octowej, cebula szalotka, ogórek konserwowy, koper- w tym przypadku suszony oraz olej z dodatkiem oliwy z oliwek, troszkę soli oraz pieprzu.

    A samo przygotowanie jest bajecznie proste - tuszki lekko osączamy z zalewy octowej, nie płuczemy, rozdzielamy wzdłuż kręgosłupa, kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz ogórki kroimy drobno, wszystko wrzucamy do salaterki, zalewamy około ½ szklanki oleju, dodajemy koperek oraz odrobinę soli i pieprzu- i co? I gotowe, dobre od razu po przyrządzeniu a najlepsze po wyjęciu z lodówki na drugi dzień. Można pokusić się o dodatki typu kukurydza, groszek konserwowy,uważam jednak, że smak śledzika jest w tym przypadku bardziej wyeksponowany. Nawet najbardziej wymagająca mamusia - teściowa ;)- powinna być zadowolona…




 


4.8
Oceń
(17 głosów)

 

Szybki śledzik - opinie i komentarze

krisbeerkrisbeer
0
Robiłem już śledzie wg. przepisów z forum i nie żałuję. Ten na pewno również wypróbuję. Pozdrawiam (2014-12-16 11:49)
marek-debickimarek-debicki
0
A coś takiego samego z matiasa, Ohh! Jednak uważajcie proszę, gdyż w sklepach pojawia się nowa odmiana śledzia, bardzo dynamicznie wchodząca na nasz rynek "Ala matias". He, He , to dopiero matias., alaa..., nieprawdaż? (2014-12-16 17:26)
marek-debickimarek-debicki
0
A tak bez żartów, to moja niby lepsza połowa, wręcz przepada za różnymi wariantami typu "śledzik na raz". Z cebulką, z papryką lub na ostro! Można go pozyskać w Lewiatanie i smakuje całkiem, całkiem. (2014-12-16 17:37)
krisbeerkrisbeer
0
Panie Marek, robiłem śledzia na różowo wg. zamieszczonego na forum przepisu. Smak wręcz genialny, tyle że śledzik zrobił się tak miękki/delikatny ze rozpadał się podczas wyciągania ze słoika. Jeżeli macie więcej sprawdzonych przepisów ,,śledziowych'', chętnie je wypróbuję. pozdrawiam (2014-12-17 08:41)
dendrobenadendrobena
0
A czym to trzeba popić? Może jakiś przepis.Pozdrawiam. (2014-12-17 10:33)
krisbeerkrisbeer
0
Najlepszy będzie napój bogów, tzw, nektar najlepiej o mocy 37-40 V Przepis jest prosty w przypadku rękopisów: jest to tak zwany przepis z pamiętna datą 1410 (1 kilogram cukru 4 litry wody i 10 deko drożdży) (2014-12-17 12:44)
dendrobenadendrobena
0
Dzięki za przepis .Tak się składa że znam smak tego napoju bogów. Pozdrawiam. (2014-12-17 13:33)
Jakub WośJakub Woś
0
Drożdże psują smak. Bez drożdży na owocach to jest dopiero nektar (2014-12-17 23:57)
pstrag222pstrag222
0
Bardzo ciekawe połaczenie choc ja nie wybiore raczej solone matiasy gdyz tylko takowe uwielbiam.... Co do nektaru bogów to tylko i wyłacznie owoce najlepiej przetwory z owoców dzem, soki, kompoty (2014-12-18 17:42)
marek-debickimarek-debicki
0
Uważam zdecydowanie, że macie Państwo rację! (2014-12-20 17:09)
pstrag222pstrag222
0
Wypróbowałem dziś z moich ulubionych solonych matiasków i powiem tak całkiem całkiem ....A fajne jest to , że możemy sobie bardzo kombinować z tym przepisem i dodawać różne pasujące nam dodatki (2014-12-21 17:47)
jarcyk18jarcyk18
0
Ja robię to w ten sposób. Kupuję pare płatów solonych śledzi. Następnie je myje w zimnej wodzie ,pózniej zalewam je wodą odstawiam na noc do lodówki żeby nie były tak słone. Na dzień kolejny kroje na małe kawałki śledzie oraz cebule w krązki.Biore słoik i ukłądam śledzie warstwami z cebułą. Po uzupełnieniu słoika zalewam zwykłym olejem. Są super pyszne po 2-3 dniach. Ale tak naprawdę na dzień kolejny są już dobre do spożycia. Ważna informacja, nałeży popijać wyłącznie Vódka :):):)::):): (2014-12-30 11:05)
pstrag222pstrag222
0
jarcyk18 Takowe sledzie przygotowuje już x lat ale masz sto procent racji co napoju z jakim najlepiej smakuje:) (2014-12-30 20:47)

skomentuj ten artykuł