Szynka glazurowana II
michał Olendrzyński (bercik9894)
2011-12-22
Składniki ;
2 kg szynki wieprzowej ze skórką i dosyć grubą warstwa tłuszczyku
2 jabłka
2 cebule
10 łyżek soku jabłkowego bez cukru
10 ziaren jałowca
4 ząbki czosnku
4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
1 listek laurowy
pieprz
cynamon
1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki
sól
Przygotowanie ;
Ziarna jałowca utłucz w moździerzu. Czosnek obierz , przeciśnij przez praskę . Wymieszaj z jałowcem oraz łyżeczką soli. Szynkę opłucz , wytrzyj. Skórkę ponacinaj w kratkę. Mięso natrzyj przegotowanymi przyprawami, zawiń w folię i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia szynkę posmaruj dżemem. Oprósz pieprzem , cynamonem , kminkiem , ostrą papryką oraz pokruszonym liściem laurowym , ułóż w brytfance . Cebule obierz , pokrój na cząstki , obłóż nimi mięso . Całość podlej sokiem jabłkowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 60 minut. Jabłka potnij na cząstki , oczyść z pestek , obłóż nimi mięso. Piecz szynkę jeszcze około 50 minut .
Smacznego .
2 kg szynki wieprzowej ze skórką i dosyć grubą warstwa tłuszczyku
2 jabłka
2 cebule
10 łyżek soku jabłkowego bez cukru
10 ziaren jałowca
4 ząbki czosnku
4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
1 listek laurowy
pieprz
cynamon
1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki
sól
Przygotowanie ;
Ziarna jałowca utłucz w moździerzu. Czosnek obierz , przeciśnij przez praskę . Wymieszaj z jałowcem oraz łyżeczką soli. Szynkę opłucz , wytrzyj. Skórkę ponacinaj w kratkę. Mięso natrzyj przegotowanymi przyprawami, zawiń w folię i włóż do lodówki na noc. Następnego dnia szynkę posmaruj dżemem. Oprósz pieprzem , cynamonem , kminkiem , ostrą papryką oraz pokruszonym liściem laurowym , ułóż w brytfance . Cebule obierz , pokrój na cząstki , obłóż nimi mięso . Całość podlej sokiem jabłkowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 60 minut. Jabłka potnij na cząstki , oczyść z pestek , obłóż nimi mięso. Piecz szynkę jeszcze około 50 minut .
Smacznego .